Indretning af børneværelset

 
22-01-2011
Indretning

En at de vigtigste ting man skal være opmærksom på når man skal indrette børneværelset er at det er børnenes rum, ikke de voksnes rum. Det er altså ikke de voksnes mulighed som at vise hvordan de mener at børneværelset skal se ud. Det er børnenes fristed, og derfor skal de være en stor del at processen. På den måde får forældrene også mere frirum, fordi børnene er mere på deres værelse, hvis de føler sig hjemme der.

Et børneværelse skal først og fremmest være barnets fristed. Det sted hvor det kan udfolde sig frit uden for mange begrænsninger. Her er der ikke nogen, der siger nej.

Forældre skal være forsigtige med at stille krav til dette frirum. F.eks. med oprydning, hvilket mange er slemme til. En leg er ikke nødvendigvis noget der tager 1 time, det kan være noget der tage flere dage/uger, hvis det er nødvendigt. Dels er det sjovt at komme så langt ind i en leg, dels er det meget udviklende at kunne lege færdig.

Mange bruger også børneværelset til at opbevare barnets tøj. Det er dog i høj grad forældres behov, ikke børnenes der bliver tilgodeset ved det. Det kan være en fordel at opbevare børnenes tøj i et centralt påklædningsværelse eller i forældrenes skabe, så der frigives mere plads til at lege på. Det er først, når barnet bliver teenager, at det kan blive et krav at have tøjet på værelset.

Et børneværelse skal først og fremmest have masser af gulvplads, så der er god mulighed for at sætte lege ting op. Mange lege med legetøj foregår netop på gulvet fordi der er der mest plads. Der skal være rig mulighed for at kunne bygge ting og lege mange forskellige lege med puder, stole, tæpper, legoklodser m.m.

Det er sjovt for børnene at have møbler på børneværelset. Børn kan godt lide at lege at de er voksne, så det er sjovt at de kan sidde som de voksne i en sofa eller stol.

For de lidt større børn behøver møblerne ikke ligne traditionelle møbler. Her er sækkestole, store gulvpuder eller marokkopuder. De kan bruges til mange forskellige lege og som byggesten til huler. Ligeledes vil en stor dobbeltmadras med puder være meget populær - dels til at hoppe i, dels til at sidde og læse på.

Et godt arbejdsbord er også vigtigt. Dels til at lege på, og dels til at være kreativ med tegninger og andet der krævet et fast underlag.

Opbevaring af legetøj er vigtigt. Det skal dels være nemt at rydde hurtigt op, så alle ting kommer på deres rette plads, dels skal det være nemt at overskue, hvor tingene. Derfor kan det anbefales at have lave, brede gennemsigtige opbevaringskasser, så børnene ikke skal rode alt for langt ned i en kasse. Det skaber rod hvis børnene ikke kan finde det de skal bruge. De tager simpelthen bare ting ud af kasserne til de har fundet det de skulle bruge.

Lave kasser med hjul på har den fordel, at de kan køres ind under reoler, borde og senge. Lave reoler er også en god idé. De kan også bruges til at gøre det nemt og overskueligt at se hvad man har af ting. Der kan favorit tingene stå, så der er nemme at komme til.

Knager er også vigtige, og nået der ikke kræver så meget plads. Børn elsker at klæde sig ud, så er skal være plads til udklædningstøj

Det meste legetøj har rigtig mange farver, så derfor behøver væggene ikke nødvendigvis have mange farver. Neutral farve på væggene kan være me til at skabe lidt ro.

En af væggene i rummet kan være én stor tavle, hvor børnene har mulighed som at stå og udfolde sig. Man kan også tapetsere én af væggene i rummet med et fototapet. F.eks. med dyr eller hvad nu barnet synes et sjovt.

Med hensyn til materialerne i et børneværelse er kravene, at de skal være slidstærke og nemme at rengøre.
Få godt lys i børneværelset

Lys i et børneværelse er vigtigt - både dagslys og elektrisk lys. Børneværelser skal placeres, så der er masser af dagslys dagen igennem - dvs. gerne med vinduer til flere sider. Det vil være medvirkende til, at børnene vil gøre brug af deres værelser.

 
 
Find information om: portal tips børn børneguide forum Alt om børn
(Hovedkategori: Gode råd)